maanantai 26. huhtikuuta 2010
Hartwallin excursio 16.4
Pääsimme tutustumaan maailman modernaimpaan elintarvikealan tuotantolaitokseen. Tehdas oli valtava ja steriili koneiden hallitsema oma pikku maailmansa. Itse tehdasrakennus on varsin uusi, ja totisesti hienon tekniikan tyyssija. Valmistettavat erät ovat erittäin suuria, eikä inhimillisen työpanoksen varaan ole laskettu kuin valvontatason tehtäviä. Romanttinen käsitys panimomestarista nahkaesiliinassaan tutkimassa vierteitä ja suorittamassa mäskäystä, ropisi mielestä tehdassalissa ensi näkemältä. Toisaalta, koska määrät ovat valtavia, on toiminnan oltava mahdollisimman turvattua ja ilman inhimillisiä virheitä. Tällaisilla laitteistoilla kuitenkin saadaan suuria määriä tuotantoa ja sitä kautta liikevaihtoa kasvatettua. Hartwall käyttää Renkomäen vettä, Kujalan jäteaseman bioenergiaa ja toimittaa mäskijätteet eläinrehuksi, sekä toimii muutoinkin mahdollisismman ympäristöystävällisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden sekä vastuullisten toimintatapojen mukaan. Se pyrkii energiatehokkuuteen ja säästämään mm. vettä toiminnassaan. Tämä oli mahtava vierailu, koska pääsi näkemään todella pitkälle viedyn suurtuotantolaitoksen. Itse uskon kuitenkin, että pienille paikallispanimoille (kuten Teerenpeli ja Laitilan panimot) joissa käsityön osuus on suuri, riittää omat suosijansa. Se on pelkästään hyvä, sillä eihän suomalainen olutkultuuri pysy rikkaana ja kehity pelkästään Lapin Kullan voimalla!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti